NK Veldloop voor ambtenaren

Woensdag 1 april 2020 - Wierden

33e editie

Afgelast
Hardlopen6, 9 en 12 km

Recreatiepark Lageveld Wierden

IZA Wandelenca. 10 en 15 km

Recreatiepark Lageveld Wierden

Hardloper Gemeente Wierden

IZA wandeltocht

Logo IZANa het succes van de afgelopen edities, bieden we ook dit jaar een wandelprogramma aan: de IZA wandeltocht. We hebben twee lengtes: één van 10 km en één van 15 km. Beide routes kunnen uitgebreid worden met een extra lusje van circa 2,5 km. Het is een mooie afwisselende route met veel natuur, cultuur en gelegenheid om gezellig bij te praten. Omdat we de deelnemers graag een beetje spreiden, start de lange route tussen 10.30 en 11.30 en de korte route tussen 11.30 en 12.30. Het is de bedoeling dat iedereen weer om 16.00 uur terug is op het terrein van het Lageveld voor de prijsuitreiking van de wandeltocht, het hardlopen en de afterparty. Bij de start van de wandeltocht ontvangen alle deelnemers een routebeschrijving. Verder kan circa een week vantevoren een app worden geïnstalleerd met de route en extra informatie over de wandeling. De link komt beschikbaar op de website van de NK Veldloop. We raden jullie aan om de app van te voren te installeren omdat dit op het Lageveld mogelijk niet goed gaat lukken. 

Ook leuk om te downloaden is de VGZ Mindfulness coach app van IZA. De app kan iedereen gebruiken ook als je niet IZA verzekerd bent. 

Bekijk de plattegrond van het evenemententerrein

Wandelroute NK Veldloop

Bezienswaardigheden en rustpunten

  • De IZA wandeltocht start op het Lageveld. Bij het eerste rustpunt Kulturhus/de Schoap’nskot en bij het Lanckermonument (verzetsstrijder tweede wereldoorlog; extra lusje) zijn vrijwilligers van de Historische Kring Wierden aanwezig die regelmatig een toelichting verzorgen. De Jennechies zorgen met hun trekharmonica’s en hun enthousiasme voor de vrolijke noot. Bij het Kulturhus is koffie en thee verkrijgbaar, en zijn er toiletten. Speciaal voor het NK Veldloop hebben we de volgende aanbieding: koffie/thee 1 munt, koffie met appelgebak 2 munten, champignonsoep/tomatensoep 1,5 munt en een broodje hamburger 2 munten. Ook kun je hier consumptiemunten kopen.
  • Het tweede rustpunt is bij De Boshoeve, een sfeervolle kleinschalige buitensportaccommodatie midden in het groen. Ook hier is koffie en thee verkrijgbaar, en zijn er toiletten. Speciaal voor het NKVeldloop is koffie/thee met cake 1 munt, koffie/thee met krentenwegge 1,5 munt en koffie met appeltaart en slagroom 2 munten. Losse consumpties zijn 1 munt.
  • Ook loopt de route langs Pleisterplaats De Barkel, een informatiepunt voor cultuurhistorie en archeologie. Hier wordt de geschiedenis van de Landgoed de Barkel vertelt. Bijzonder is de grafheuvel reconstructie in de fraai aangelegde tuin met historische beplanting.

Het terrein

De route loopt door bos, weilanden en langs wat kleine stukjes hei, en loopt over wandelpaden en verharde wegen.

Ander verkeer

De route kruist twee keer een provinciale weg. Daar staan verkeersregelaars. Op enkele andere punten moeten wegen overgestoken of loopt u langs de weg. De wegen zijn niet druk, maar liggen deels wel  in het buitengebied (60 km). Wel blijven opletten dus! Ook kruist de wandelroute twee keer het hardloopparcours. Hardlopers hebben voorrang. Ook hier staan verkeersregelaars.

Deelname op eigen risico

Deelname aan de IZA wandeltocht tijdens het NK Veldloop voor ambtenaren is geheel voor eigen risico. De organisator aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor persoonlijke ongelukken of blessures en daarmee verband houdende kosten, diefstal van zaken en schade aan eigendommen of bezittingen.

Schoap’nskot

Afbeelding Schoap'nskot

De schaapskooi werd rond 1800 gebouwd. Kenmerkend zijn de houten wanden die aan de buitenzijde met aarde zijn aangevuld. Op de verdiepte bodem van de schaapskooi werden afgestoken heideplaggen met de mest van de schapen afgewisseld. De heideplaggen deden toen dienst als een soort stro. Met de heideplaggen en mest werd na de winter de rond het erf liggende akkers op de essen vruchtbaar gehouden. Na de komst van de kunstmest had de schaapskooi als potstal zijn functie verloren en zag je ook geen schapen meer op de heide grazen. Rond 1980 werden de gronden rondom Hoge Hexel verkaveld waarmee ook de boerderijfunctie is gestopt. De schaapskooi is een Rijksmonument.

Lanckermonument

Afbeelding Albert Ferdinand LanckerAlbert Ferdinand Lancker (Utrecht, 2 maart 1894 – Hoge Hexel, 11 februari 1945, codenaam Evert) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was commandant van het Binnenlandse Strijdkrachten (BS) District Salland. Hij hield zich met zijn brigade onder andere bezig met sabotage, het afwerpterrein van de Piksen en radiocommunicatie. Op het afwerpterrein de Piksen werden mensen en goederen gedropt door de Gealieerden. Door de grote mate van veiligheid die Lancker betrachtte waren er maar weinig verzetsmensen die Lancker ooit in levenden lijve hadden gezien. Lancker gaf leiding op afstand. Zijn ondercommandanten hadden een grote vrijheid van handelen en Lancker bemoeide zich niet met hun interne zaken. Op 11 februari 1945 kwam hij om het leven toen hij door de Sicherheitsdienst (SD) in Hoge Hexel op de vlucht werd neergeschoten.

Activiteiten centrum  “De Boshoeve”

Afbeelding Boshoeve

Het verzorgen van sportdagen voor het voortgezet onderwijs, maar ook de diverse familiefeesten, vrijgezellenfeestjes en bedrijfsuitjes zijn bij “De Boshoeve” aan het goede adres. Mountainbiken/steppen/ kanoën/boogschieten maar ook erg veel binnen activiteiten zijn best wel dagelijkse kost voor ons! Dat de wandelaars van het evenement NK Veldloop van de diverse  gemeenten bij ons aankomen, vinden wij dan ook een bijzondere eer en uitdaging. De koffie staat klaar!!

André en Leny Boshoeve